Blog

Toto je Huxley blog. Archív našich úvah a myšlienok.
Začítajte sa a určite nájdete niečo, čo Vám pomôže.

Prečo Váš marketing nefunguje?

30 August 2018

 

HXL_inbound_fatal-error@2x

Snaží sa Vaša firma neustále predávať, no na konci dňa aj tak zistíte, že Vaše akcie, kampane a aktivity nič prevratné neprinášajú? Dokonca máte pocit, že za posledných pár dní ste nezískali ani jedného nového zákazníka? S istotou možno konštatovať, že niekde robíte chybu.

Možno si pomyslíte: ale veď máme vytvorenú stratégiu, ktorá nám ešte minulý rok fungovala. Problémom je, že všetko sa hýbe prirýchlo a výnimku netvorí ani marketing. To, čo na zákazníkov fungovalo minulý rok, neplatí na tých dnešných. Tu je niekoľko rád, čo možno vylepšiť na Vašom marketingu.

 

 

Buďte empatickí a poznajte svojich zákazníkov

Keď sa spýtate hocijakého „marketingového odborníka“ na základ podnikania, povie Vám, že si potrebujete určiť svoju cieľovú skupinu. „Ide o aktívnych ľudí v strednom veku“ alebo určené „mladým vo veku od 18 – 30 rokov“. Je to síce pravda, no pamätajte na to, že ľudia nie sú stroje. Nemožno ich všetkých vyšpecifikovať na základe veku, pohlavia, geografických údajov či platových podmienok. Sú to ľudské bytosti.

Ak chcete na svojich potenciálnych zákazníkov zapôsobiť, musíte sa k nim aj tak správať. Snažte sa myslieť ako oni. Pýtajte sa ich, prečo konajú tak, ako konajú a snažte sa do nich vcítiť. Čo skutočne potrebuje tá mamička s dvomi malými deťmi? Mimochodom – viete, kto to je? Ako sa volá, akú má prácu, či je vydatá...? Ak svojho zákazníka skutočne spoznáte, môžete si vytvoriť veľmi presnú Buyer personu, aby ste vedeli komu sa snažíte predávať. A nielen to. Na ďalších pracovných stretnutiach už nemusíte používať fiktívny profil Vášho typického zákazníka, ale môžete sa sám seba v duchu opýtať: čo by si o tom myslela tá mladá mamička s dvomi deťmi?

 

Majte svoj príbeh

Všetci milujeme príbehy. Preto chodíme do kina, počúvame rádio či čítame knihy. Presne toto platí aj v marketingu. Musíte mať svoj vlastný príbeh, ktorý budú vaši zákazníci nadšene šíriť ďalej. Aj vo veľkých firmách stále pracujú ľudia. Predstavte ich. V čom su výnimoční a prečo sú pre Vašu firmu dôležití. 

Pri menších firmách je dobré vysvetliť prečo ste sa rozhodli podnikať,  čo vás k tomu viedlo atď. Začínali ste úplne od nuly a sami ste sa vypracovali? Aké sú vaše ambície?... Vytvorte si svoj podnikateľský príbeh, napríklad krátke video či písaný text na blogu a každý deň ho niekomu porozprávajte. 

 

Marketing zverte do rúk agentúry

V dnešnej dobe aj tie najväčšie firmy s internými oddeleniami marketingových špecialistov využívajú na marketing prevažne agentúry. Sú úlohy a veci, ktoré zvládne interný marketingový tím, no sú veci, ktoré jednoducho lepšie fungujú ak sa o ne starajú špecialisti. Neskutočné tempo zmien, ktoré prinášajú technológie nemení len spôsob akým sa robí marketing, ale aj správanie Vašich zákazníkov. Je dôležité, aby ste mali jednotnú koncepciu a dizajn Vášho webu aj produktu. Ak vám jedna agentúra robí web, druhá kreatívu a vizuály, ďalšia stratégiu a PR, môže to byť náročné koordinovať a z vašej kampane sa môže stať čudesný zlepenec. Ak je to možné, zvážte výhody mať marketing „pod jednou strechou“.

 

Sociálne siete sú zázrak

Kto dnes nie je na sociálnych sieťach, akoby ani nežil. Využívajte preto tieto platformy, kde potenciálni zákazníci trávia čas a zdieľajte tam svoje informácie. Vašej značke tým vdýchnete ľudskosť. Zamerajte sa na tie sociálne médiá, kde sú vaši zákazníci a zároveň ste schopní aktívne komunikovať. Pasivitou sa inak oberáte nielen o lajky a zdieľania, ale aj image Vašej značky. Sledujte  správanie Vašich zákazníkov a odmeňte zľavami či drobnými predmetmi. Získate tak nielen zákazníka na celý život ale aj ambasádora značky, ktorý bude o Vás šíriť dobré meno ďalej a to úplne zadarmo!

 

Nepodceňujte dáta 

Viete, koľko ľudí tento mesiac navštívilo váš web? Ktorá časť webu je najčítanejšia a na ktorú sa nekliklo ani raz? Koľko ľudí opustilo vašu stránku po 20 sekundách, kam ľudia doscrollujú a koľko stojí získať návštevu z jednotlivých kanálov a koľko je priemerná marža na zákazníka? To všetko zvyšuje potenciál Vášho úspechu/neúspechu. Aby ste boli schopní odpovedať na tieto otázky, využívajte údaje, ktoré môžete získať napríklad Google Analytics, Google Alert, Facebook insight, Crazyegg...

 

Nemíňajte peniaze na neefektívnu reklamu

Mnohé marketingové postupy nebudú fungovať pre váš biznis. Tradičná reklama je často určená skôr veľkým spoločnostiam, ktoré sa snažia osloviť široké masy pomocou tzv. ATL komunikácie (billboardy, TV, tlač, bannery...).  Ak Vám tieto tradičné metódy neprinášajú zákazníkov, alebo nemáte ani rozpočet na ich vyskúšanie, premýšľajte, ako by ste radšej mohli vytvoriť komunitu okolo vašich existujúcich zákazníkov.

Zdieľajte svoje zákaznícke príbehy a urobte z nich doslova hrdinov pre vašu spoločnosť. Zamerajte sa na užitočný obsah na vašom webe a premýšľajte, či je zaujímavý pre Vašu cieľovú skupinu a ako ho rozšíriť napríklad pomocou sociálnych sietí, formou e-mailov či newsletterov. 

New call-to-action