Blog

Toto je Huxley blog. Archív našich úvah a myšlienok.
Začítajte sa a určite nájdete niečo, čo Vám pomôže.

Konferencia PPCEE 2019 v skratke.

30 October 2019

Tento pondelok nebol úplne tradičný pondelok. V Bratislave sa totiž konala PPCEE konferencia zameraná na novinky, trendy a case studies zo sveta online marketingu. A my sme v dave 243 PPC freakov z 12 krajín nemohli chýbať. Čo sme sa dozvedeli?

Prezentácie boli v angličtine a mnohé boli okorenené desiatkami tabuliek a grafov, aby náhodou návštevníci nestratili pozornosť. Keď to už zachádzalo do príliš technických detailov, ukážok scriptov atď, včas zasiahol moderátor a snažil sa nejak podstatu prezentácie zosumarizovať a publikum vtipnými poznámkami prebrať. Ak ste náhodou nestihli, tu je zopár highlightov.

 

Andrej Salner - Brand protection script

Aj napriek tomu, že Andrej bol už jednou nohou v taxíku smerom na letisko, v skratke nám zosumarizoval ako môže script znížiť náklady na PPC kampane s brandovými kľúčovými slovami. Napriek tomu, že 10/10 z marketérov odporúča inzerovať na brand frázy, cieľom Basta Digital bolo ukázať, že za istých podmienok je možné tieto kampane automaticky vypínať a zapínať a tak šetriť klientovi rozpočet.

PPCEE meme

Základné podmienky aby to fungovalo?

  • značka dostatočne známa, aby bol dostatočný počet brand vyhľadávaní
  • aspoň niektorí konkurenti inzerujúci na brandové frázy (ideálne nie neustále)

ak máte záujem o script, choďte na bit.ly/bps-ppcee

 

Ondřej Sláma - PPC under pressure



Ondřej prezentoval zaujímavú case study, ako za pár týždňov získať 6 mil CZK vo fundraisingovej kampane pre IoT hardware firmu napriek niekoľkým prekážkam. Od anglickej webstránky, chýbajúce landing page, cez časovú tieseň, slabé informácie o cieľovke, neprofesionálnom tíme atď.

 

Ondrej Slama - case study PPCEE

Jeho cieľom bolo nastavenie správnej stratégie ako osloviť správnych ľudí vhodnou správou a kanálom. Ondřej nám predstavil veľmi sofistikovaný a komplexný plán, jednotlivé kroky, dokonca aj všetky kreatívy, dokonca aj kam, ktorý člen tímu kedy išiel na dovolenku.

 

Tomáš Komárek - How to choose the best ad?

Malá škola štatistiky pre PPCčkárov rozdelila publikum na zaspávajúcich a totálnych data freakov, ktorí s nadšením sledovali stupňované segmentácie, vážené priemery, hypotézy a experimenty. Ukázal niekoľko prípadov, ako je dôležité ísť do hĺbky a naozaj dôkladne posudzovať, ktorá reklama funguje lepšie a ako získať štatisticky relevantné data.

Auction insights - PPCEE

A prečo toto celé? Tomášov návod nie je smerovaný na zlepšenie Google Ads, ale na zlepšeniu CTR (miery prekliku) v organickom vyhľadávaní (SEO). Vyhodnotením najlepších reklám odporúča následne zmeny meta popisov a nadpisov v štandardných organických výsledkoch vyhľadávania. Ako na to? Najlepšie pozrieť si návod na tomaskomarek.com/cs/vyhodnoceni-inzeratu

 

 

Gennadiy Vorobyov - Automation helps with 500 PPC projects


Ukončená platnosť kampane? Vyčerpaný rozpočet, či odmietnutá platba? Pokles návštevnosti, CTR, zvýšený bounce, zníženie podielu zobrazení? Keď máte desiatky PPC klientov, začína byť veľmi náročné sledovať všetky parametre manuálne. Ako je možné manažovať 500 klientov?

Gena nám porozprával, ako majú automatizované reporty pomocou Power BI a scriptov, ktoré im automaticky vyhodnocujú najvýznamnejšie parametre každý deň. Nemáte rozpočet a skills na power BI? Nevadí, mnohé z pravidiel a tipov sa dá riešiť aj pomocou google analytics alerts a ďalších nástrojov zdarma.

Vorobyov - time management

S rovnakou precíznosťou ako merajú v agentúre kľúčové slová, či efektívnosť kampaní, merajú presne aj svojich zamestnancov. Od počtu odpracovaných hodín rozdelených po klientoch až po presný monitoring pracovných hodín vs. cheet+educational =)

 

László Szabó - Grow 40% on your PPC

Veľmi zaujímavá prezentácia rozdielov medzi vynikajúco nastavenými reklamnými účtami a tými horšími na základe viac ako 800 auditov v CEE krajinách. Ktoré sú kľúčové oblasti, ktoré dokážu zlepšiť výkonnosť až o 30%?

 

Google Ads 

Google Ads audit

Najčastejšie a najdôležitejšie faktory, ktoré ovplyvnili kvalitu reklamných účtov

  • Nesprávne bidding stratégie a automatizácia (pri top účtoch až 40% kampaní ROAS/CPA bidding)
  • Nízke skóre kvality (5,8 vs 8,5)
  • Kľúčové slová (desiatky vs. viac ako tisíc)
  • Počet rôznych reklám (55% vs 84% účtov s viac ako 4 reklamami) a použitie rozšírení

Facebook

Facebook ads audit

  • Cieľ kampane a bidding stratégia (Facebook doručí to, čo chcete)
  • množstvo použitých kreatív a rôznych typov (carousel, feed,..)
  • Relevance score (2 pri zlých vs 8 pri top účtoch), ovplyvňuje výrazne CTR a CPC

Faceboo RElevance Score

chcete si zauditovať Váš účet?  Navštívte ROIminer.com/audit

 

Adam Šilhan - Ako zistiť, ktoré kampane predávajú

Automatizácia predajných kampaní by mala byť zameraná na profit(zisk), nie revenue(tržby). Je rozdiel, či predáte krmivo pre psa za 20 Eur, alebo obojok za 25 Eur. Z krátkodobého hľadiska možno viac zarobíte na tom obojku, no ak viete, že priemerný zákazník, čo si u Vás kúpi krmivo následne nakúpi ešte 33 krát, asi bude mať ďaleko vyššiu LTV (life time value).

V prezentácii sa sústredil na to, ako nájsť tie najlepšie kampane pomocou vlastných segmentov (custom segments) a reportov (custom reports) v google analytics. 

 

Robert Lelkeš - Ultimate DataStudio report

Ak ste ako ja čakali na túto prezentáciu v zmysle praktických rád, trošku Vás mohol sklamať rozprávkový príbeh, kde sa Data Studio vlastne ani nespomenulo. Robert to poňal trošku viac manažérsky a vysvetlil, prečo je dôležité klientom neukazovať analytické tabuľky, ale jediné číslo, ktoré klientov zaujíma - koľko predali / aký je ich profit.

Riešenia Data Manager

Od pastierov (PPC špecialistov), ktorým dobre nastavený analytics (ctr/cpa..) poslúži ako ďalekohľad, ktorým vie zbadať vlkov a ušetriť čas. Cez pútnikov (Account managerov), ktorým je nevyhnutné správne reportovať alokovaný čas na klientov a ich rozpočet, aby sa nestalo, že pre stromy nevidia les. Farmárov (Teamleader), ktorí musia vedieť ako je efektívny tím až po kráľa (Klient), ktorého zaujíma len to, či sa mu spolupráca oplatí a vidí v nej hodnotu. Chcú vidieť zvýšený profit, nie štatistiky kampaní. 

 

Gergo Demjén - Pelikan story

Zaujímavá prednáška o tom ako predajca leteniek a pobytov pelikan.sk expandoval na ďalšie trhy vďaka množstvu dát zo stoviek kampaní potreboval optimalizovať marketingový spend. Kompletný audit a upratanie štruktúry kampaní vrátane feedov s orientáciou na profit pomohlo výrazne zefektívniť marketing. 

Revenue optimalizácia

Zaujímavé bolo sofistikované porovnanie viacerých attribution modelov a vysvetlenie, ako používajú pokročilejší bidding s magicscript.

atribučné modely

 

 

Daniel Kafka - Fragile

Sa v prezentácii zameral na to, ako čo najefektívnejšie riešiť remarketing. Mnohé reklamné účty sa pre nedostatočnú veľkosť publika uchýlia k retargetovaniu "all visitors", avšak mnohí z nich opäť bouncenú. Je dôležité sledovať ďalšie parametre, ktorými sa da vyfiltrovať najrelevantnejšia časť publika vhodná na remarketing pomocou času na stránke, interakcie atď.

Fragile case study - remarketing


 

Regine Hemre - holiday season performance!

Sviatky ako black friday, či vianoce sú o krátkodobých výpredajoch, akciách a silných kampaniach zameraných na konverziu (mnohé eshopy majú 50% tržieb počas Vianoc). Regine dala 4 tipy ako ovládnuť výpredaje cez sviatky:

banner meme

1: Podporte predaj cez discovery ads (8% ctr, vyššie konverzie ako display)
2: Experimentujte s publikom (custom, google predefined (fashion apparel 3%) vs fashion influeencers (30-60%))
3: Využiťe najlepšie publiká (similar/remarketing), nie však all visits, ale už segmentovanejšie ako košík, transakcie ($/#), či konkrétne produkty. Vybudujte si publiká na dôležité  sezónne výpredaje ako blackfriday/xmas vopred.
4: Extra pozornosť kreatívam, aby boli jednoduché a pekné. Pre awareness môžu byť brandingové, pre consideration a decision pokojne responzívne, ktoré majú lepšie CTR.

 

Mojmír Mesároš - how to improve Facebook Ads

 

facebook ads aukcia

Mojmír sa v prezentácii zameral na výhody facebook reklám, na príkladoch ukázal ako je dôležité nastaviť správne cieľ kampane, ako funguje facebook bid aukcia aj to, prečo voliť rôzne typy kampaní podľa fázy nákupného správania (funnelu).

funnel ROAS

 

 

Konstantin Kasapis - google shopping ads

Konstantin síce naznačil, že zákazník je neustále náročnejší, no marketéri majú čoraz lepšie a sofistikovanejšie nástroje, pre zvýšenie efektivity potrebujú však byť dobrým konzultantom, mať "hands-on" skúsenosti a mať schopnosti nastaviť a využiť automatizáciu.

google shopping ads

Čoraz dôležitejšie je mať optimalizované feedy pre search kampane, aby sa nestalo "shit in, shit out". Ak nie sú v popisoch a názvoch dôležité frázy, ťažko budú fungovať správne. Google shopping ads sú vlastne cenový porovnávač, preto je dôležité vnímať, akú rolu zohrajú aktuálne porovnávače (heureka,..) a aj to, že majú zľavu v google shopping ads a preto môžu inzerovať lacnejšie. Poradil aj ako vybrať správnu bidding stratégiu v google ads.

ako vybrať Google Ads bidding stratégiu

Už nestačí mať podrobne nastavený účet a manuálne ho spravovať, dôležité je dáta správne managovať, trackovať a zvoliť vhodnú automatizáciu. Dôležité je zamerať sa aj na aktivity (ROPO), ktoré dokážu ľudí z online dostať do najbližšieho obchodu. 

 

 

Matej Tomašovský - effectivity and growth

Drobna rekapitulácia marketingu od cash-flow vs revenue a 7P marketingu až po  detailné importovanie xml feedov. Matej prezentoval aj zaujímavé tipy ako zlepšiť performance a rast pri kampaniach určených na viacero trhov ako aj štruktúru, ktoré kanály ako prispievajú na celkové tržby.

 

case study online marketing PPCEE

 


Dalibor Klíč - ecommerce growth

Ako sa zmeni celé PPC odvetvie? Naozaj o 5 rokov nebudú PPCčkári mať robotu? Alebo ako nezlepšovať účet o pár % ale výraznými skokmi? Aj o tom porozprával Dalibor z Google. 

machine learning PPCEE

Shopping ads na Slovensku extrémne zvýšia konkurenčné prostredie. V minulosti mali veľké firmy výhodu s vlastnými PPC tímami, desiatky PPC špecialistov optimalizovali stovky kampaní, predajcovia ako Alza mali viac ako 50 tisíc negatívnych slov v kampaniach. Avšak shopping kampane zoberú 70 až 80% budgetu aj konverzií a závisia viacmenej len od feedu a pokročilosti trackovania. 

tipy PPCEE

Kto chce prežiť v odvetví, musí sa zamerať na veci, ktoré nie je možné automatizovať, ako pochopenie biznis cieľov, skúsenosti a vedomosti ako veci fungujú...

 


Alina Tutulan - Ako na export?

Alina nám ukázala veľmi špecifické vlastnosti rumunského trhu a zdôraznila, aké je dôležité len nepreložiť stránku a reklamy, ale mať lokálne znalosti a insighty o jednotlivých trhoch a zákazníkoch. Ako je nevyhnutné poznať sociodemografiu, lokálne špecifiká, ako sa treba flexibilne prispôsobiť aj napriek "globálnej" stratégii.

Rumunsko data o mobiloch a počítačoch

Pár faktov a zaujímavosti o Rumunskom trhu:

- V CEE majú najvyšší rast ecommerce
- Výrazne nižšie konverzie na mobile oproti desktopu, lebo sa ľudia boja (množstvo hackerov) tak nakupujú z desktopov

- black friday nemajú vtedy keď ostatní, lebo najväčší retail predajca v 2014 vymyslel vlastný termín, tým, že rozdávali veci za euro. Rovnako Vianočné nákupy nekončia 24.12., ale pokojne pokračujú ďalej

nákupné správanie vianoce v Rumunsku

 

 

Chystáte sa na PPCEE budúci rok?

ak ste sa dočítali až sem, máte môj obdiv a dúfam, že Vás výcuc toho najzaujímavejšieho z #PPCEE 2019 inšpiroval. Ak máte záujem o samotné prezentácie, môžete ich nájsť na webe PPCEE. Možno kvalitou speakrov nepatrí do kategórie ako Marketing Festival v Prahe, ale na druhej strane cielenejšie zameranie na jednu oblasť - PPC robí tento event naozaj praktickým pre PPC špecialistov.

New call-to-action