Blog

Toto je Huxley blog. Archív našich úvah a myšlienok.
Začítajte sa a určite nájdete niečo, čo Vám pomôže.

Dobrým blogom k výnosnému biznisu

24 August 2018

HXL_inbound_dobry-blog@2x

K úspešnosti vašej firmy v online svete viete dopomôcť jednoduchým, no veľmi účinným spôsobom. Stačí, ak si vytvoríte blog, kam budete pravidelne prispievať. Skvelé na tom je, že písanie vás nič nestojí. Na marketing tak nepotrebujete žiaden vstupný kapitál, len trochu vášho času a dobré nápady. A ak sa aj bojíte, že nie ste úplne Stephen King, nevadí. Ukážeme vám pár grifov, ako vytvoriť kvalitný obsah, ktorý budú chcieť vaši potenciálni aj stáli zákazníci čítať, aj keď nemáte práve to najbásnickejšie črevo.


Poďme na to...

 

 1. Plánujte

Mnohé firmy, ktoré nevyužívajú blog ako formu marketingu tvrdia, že dôvodom je málo nápadov a nedostatok času. Problémom je plánovanie. Pred tým, než si ako bloger vôbec sadnete a začnete ťukať do klávesnice, musíte mať dopredu premyslené, o čom presne chcete písať. Áno – premýšľanie síce občas bolí, ale je kľúčovým bodom k dobrému článku. Príspevky si rozvrhnite do určitej obsahovej stratégie, aby ste mali zadefinované témy a na blog ich pridávali v pravidelných intervaloch. Nedostatok námetov už potom nebude žiaden problém. Na začiatok si vyberte tému, ktorá vás zaujíma, alebo o ktorej máte dobré vedomosti. Písanie vám tak pôjde ľahšie a nadšenie z písania sa prenesie aj na čitateľa. V ďalších príspevkoch sa môžete zamerať na odpovede na najčastejšie kladené otázky zákazníkov. Napríklad ak ste cukrárom, môžete napísať o množstve kalórií, ktoré obsahujú jednotlivé suroviny v zákuskoch. Alebo ak  predávate tenisky, vytvorte článok na základe rebríčka „Top 10 najlepších bežeckých tenisiek sezóny“... Inšpirácií sa medze nekladú. 

 

2. Dobrým titulkom si čitateľa získate 

Poznáte to. Otvoríte si sociálne médiá a vidíte tam zaujímavý či dokonca kuriózny článok. Samozrejme na to hneď kliknete aj s rizikom, že to nebude práve intelektuálna štúdia. Ale čo spôsobilo, že ste sa rozhodli na článok kliknúť? Dobrý nadpis! Pútavý titulok je alfou a omegou. Zbytočne budete mať skvelý príspevok, keď bude nadpis nudný, vágny alebo oznamujúci, čo ste už miliónkrát čítali. Netvrdíme, že máte písať bulvárne titulky, no snažte sa vytvoriť taký nadpis, ktorý bude pútavý, výstižný a bude korešpondovať s vašim textom. A to či bude mať konkrétnu podobu alebo použijete abstraktné vyjadrovanie je len na vás. Podstatou je, aby bol ušitý na vášho čitateľa a nebol kilometrový.

 

3. Úvod na koniec

Množstvo blogerov sa často trápi s úvodom. Paradoxne – ten býva na napísanie často najzložitejší. Ak si lámete hlavu ako začať, vrhnite sa rovno na obsahovú časť príspevku, teda telo alebo podstatu článku a začiatok textu sa vyprofiluje na záver takmer sám. Podobne je to aj s titulkom – ak si neviete rady, preskočte ho. Napíšte si zatiaľ len pracovný názov a finálny napíšete na záver. Práve titulok a úvod musia byť dobre zvládnuté, inak to čitateľ vzdá hneď na začiatku. A nezúfajte. Prvý príspevok bude pre začínajúcich blogerov možno „pôrodom“ ale s ďalším a ďalším článkom sa vám bude písať ľahšie. 

 

4. Vytvorte hodnotný obsah

Základom dobrého blogu a tým aj celého inbound marketingu je kvalitný obsah. To znamená žiadne bezduché reklamy. Podstatou je vzdelávanie potenciálneho zákazníka. Ponúknite mu preto nielen blogy s článkami, ale aj videá či infografiky, po ktorých sa bude cítiť dobre informovaný. Ak bude obsah zahŕňať aj odpovede na zákazníkove otázky, ste o jeden krok bližšie k úspechu.

 

5. Frekvencia

Váš blog by mal byť aktualizovaný pravidelne. To znamená, že príspevky si musíte rozdeliť a naplánovať tak, aby ste ich publikovali ideálne v rovnakom čase. Je na vás, či to bude denne alebo raz do týždňa. Podstatné je, aby ste stíhali. Vďaka pravidelnému blogovaniu môže vaša stránka rásť vo vyhľadávacích rebríčkoch, čím sa bude zákazníkom zobrazovať častejšie.

 

6. Štýl písania

Blog by mal byť neformálny a jednoduchý. Slovná zásoba je síce super, ale ak je odborných slov priveľa, čitateľ sa začne nudiť. Používajte kratšie vety a text predeľujte odstavcami. Je dobré, ak si nastavíte určitý štýl písania, akým budete s čitateľmi komunikovať a ten si udržíte nastálo. Ak to dovoľuje téma, čím viac humoru, tým lepšie.

 

7. Počet slov

Blog je v podstate akýsi sprievodca, takže by nemal byť pridlhý. Ideálne je, ak sa príspevok pohybuje v rozsahu od 300 do 1500 slov. Dnešná generácia je lenivá čítať, takže prvé čo po otvorení článku spraví je, že si preskrolujte rozsah. A hoci je to ťažké, lebo ide o vaše „dieťa“, vymažte, čo sa dá. Menej je niekedy viac ;)

 

8. Kontrola druhou osobou

Nechajte kamaráta alebo niekoho z rodiny, nech si váš výtvor pred uverejnením prečíta. Najmä, ak ste začínajúci bloger, nemusíte si všetky chyby všimnúť sám. A hlavne sa nehanbite. Nejde o odhalenie vašich nedostatkov ale možnosť, ako vylepšiť vašu prácu na maximum.

 

9. Zdieľanie

Ľudia sa najmä na sociálnych sieťach radi pochvália so svojím novým úlovkom a stránku či blog, vďaka ktorému si ho zadovážili, ochotne zazdieľajú. K tomu im môžete dopomôcť prostredníctvom tzv. share icons (ikonka na zdieľanie obsahu napr. na Facebooku). Zdieľanie = reklama zadarmo.

 

10. Merajte účinnosť vášho blogu

Najobľúbenejším nástrojom na meranie výkonnosti/dosahu vášho blogu je Google Analytics. Je zadarmo a na inštaláciu potrebujete len pár minút. V priebehu toho, ako postupne pridávate príspevky na svoj blog vám tento nástroj ukáže, ako ľudia váš blog hľadajú a ktoré z príspevkov si čítajú najviac. Budete tak vedieť, aký obsah pre svojich čitateľov zvoliť ďalej.

 

Na záver

Tvorba blogu má množstvo výhod, no predstavuje len jednu časť tvorby inbound marketingu. Ak si neviete dať rady s vaším marketingom, čítajte (a zdieľajte) naše príspevky alebo vyplňte náš dotazník a radi vám pomôžeme.

New call-to-action